luni, 4 iunie 2012

Muzeul Antipa

  Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.
  Sediul actual a fost proiectat si construit prin stradania Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii.
  Expozitia permanenta a muzeului este structurata pe 3 nivele:

La Demisol este prezentata Biodiversitatea Romaniei si sunt marcate cele cinci bioregiuni de tara: alpina, continentala, panonica, stepica si pontica. Este cel mai mare numar de regiuni biogeografice pe care il are o tara europeana.



La Parter, Fauna mondiala este prezentata dupa criteriul biogeografic - fiecare dintre marile regiuni biogeografice fiind prezentata cu un numar de specii reprezentative in diorame, complete cu piese umede prezentate sub forma cilindrilor verticali.



La Etaj sunt prezentate mai multe teme. Puteti afla mai multe despre originile si evolutia vietii, palentologice, lumea insectelor si complexitatea speciei umane. Tot pe acest nivel sunt spatiile interactive, destinate copiilor si nu numai.




Date de contact:
Sos. Kiseleff nr. 1, Bucuresti, sector 1, Cod postal 011341;
Telefon:(021) 312-88-26
Fax: (021) 312-88-63
Email: dianai@antipa.ro
Site: www.antipa.ro




Muzeul Ceasului

Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiesti, unicat în reteaua muzeala din România, a fost înfiintat în anul 1963 de catre profesorul Nicolae Simache (1905- 1972). Initial avea titulatura “Ceasul de-a lungul vremii” si functiona cu un patrimoniu de cca 300 de piese, într-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti. Marirea patrimoniului a impus mutarea lui într-un spatiu adecvat, fapt petrecut în anul 1971. De atunci pâna în prezent muzeul functioneaza într-o cladire de epoca, monument de arhitectura, de la sfarsitul secolului al XIX-lea (cca. 1890), care a apartinut magistratului si politicianului Luca Elefterescu. Casa pastreaza în linii generale arhitectura si decoratia originala, în stil romantic, iar initialele primului proprietar se regasesc si astazi încadrate într-o splendida feronerie pe usile de la intrare.

În prezent, muzeul are o colecţie de aproape 1000 de piese (numai în parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mişcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit în acelaşi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maeştrii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elveţieni (Pres Vaucher, A. Hess). Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza , Deşteaptă-te, române! , valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au aparţinut unor personalităţi ( Constantin Brâncoveanu , Al. I. Cuza , Mihail Kogălniceanu , Cezar Bolliac , B.P. Haşdeu , Theodor Aman , I.L. Caragiale , Duiliu Zamfirescu , Ioan A. Bassarabescu etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicaţii în afara orelor, ca şi alte obiecte legate de temă.

Date de contact:
Str. Nicolae. Simache nr.1
Tel: 0244/54.28.61

Castelul Bran

Castelul Bran, este situat intre Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului, la 30 km de orasul Brasov, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice, atat datorita frumusetii si salbaticiei peisajului si al zonei, cat si datorita legendei Contelui Dracula, legenda ce s-a pastrat vie dupa scurgerea atator veacuri, Contele Vampir asigurandu-si in acest fel nemurirea.
Dorinta de a construi Cetate Branului este cunoscuta inca din anul 1364. La 19 noiembrie 1377 a aparut „actul de nastere” al cetatii Bran, prin privilegiul acordat orasului Brasov de Ludovic I de Anjou, din resedinta regala din localitatea Zvolen (Slovacia).
Castelul Bran a fost construit pentru a se putea controla principala intrare in Transilvania.
Castelul Bran este alcatuit din patru etaje:
- Parterul este alcatuit din:
                                      1. Camera de garda
                                      2. Capela Printului Mircea
                                      3. Curtea interioara
                                      4. Capitelul fantanii

Plan parter



- Etajul I al castelului este alcatuit din:

                                      1. Hol
                                      2. Dormitorul Reginei Maria
                                      3. Camera de trecere
                                      4. Sala gotica - Salonul Galben
                                      5. Salonul mare
                                      6.-7. Scara secreta
Plan etaj 1


-Etajul II al castelului Bran este compus din:

                                      1. Camera de trecere
                                      2. Salonul Biedermeier
                                      3. Dormitorul Regelui Ferdinand
                                      4. Sufrageria
                                      5. Sala Costumelor
                                      6. Camera de trecere
                                      7. Coridorul Interior
                                      8.-9. Dormitorul Verde
                                      10. Sala de proiectie
Plan etaj 2


- Etajul III al castelului este alcatuit din:
                                      1. Salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria

                                      2. Anticamera salonului de muzica
                                      3. Loggia

Plan etaj 3




- Etajul al IV-lea al castelului Bran este compus din:
                                       1.-3.-4. Apartamentul Principelui Nicolae
                                       2. Accesul in Turnul de Est
                                       5. Scara Principala
                                       6. Terasa Castelului Bran
Etaj 4




Primele marturii concrete ce atrag atentia asupra Branului sunt evidentiate de conflictele militare ale antichitatii, razboaiele daco-romane. Este sigur ca o parte a legiunilor romane pornite din Moesia Inferior, vor trece în S-E Transilvaniei prin pasul Bran. Importanta strategica a trecatorii este mentinuta si ulterior
campaniilor militare romane. În castrul de la Cumidava (Râsnov) sunt încartiruite trupe militare romane care aveau sarcina de a supraveghea si controla drumul Branului.

 Astfel în strategia militara a regelui maghiar fortificarea trecatorilor de legatura cu Muntenia devine foarte importanta. Conflictele si neîntelegerile permanente cu Tara Româneasca îl determina pe Ludovic I de Anjou sa aprobe constructia unei cetati la Bran. Cetatea de la Bran, construita din considerente de ordin strategic si economic, a fost construita astfel ca sa intercepteze drumul ce intra pe aici în Transilvania, inclusiv trecatoarea si sa asigure o protectie vamii maghiare instituite aici. La momentul atestarii „actului de nastere” a cetatii Bran, negotul prin pasul Branului era oprit; acesta se desfasura mai sus la Rufla Arbor (Rucar).
Pentru ajutor la ridicarea cetatii, Ludovic I de Anjou le promite brasovenilor mutarea vamii la noua cetate ce o vor construi la Bran.





Date de contact:

Str. General Traian Mosoiu, nr. 24
Casa "Principesa Ileana" - Castelul Bran,
Judetul Brasov
Tel.: +4 0268 237 700
        +4 0268 237 701
Fax: +4 0268 237 702

Site:www.bran-castle.com