duminică, 8 aprilie 2012

Castelul Pelisor

Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899 - 1902, acesta reprezentand cadoul oferit de regele Carol I principilor mostenitori. Arhitectura Castelului Pelisor este conceputa de arhitectul Karel Liman.
Castelul Pelisor a fost deschis publicului larg in anul 1993.
Acest edificiu este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea paraului Peles, intr-o perioada ce se suprapune practic intregii sale vieti traita in Romania. In paralel cu castelul Peles, au fost construite in apropiere Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor, Casa Gradinii, iar mai tarziu, intre 1899 – 1902, Castelul Pelisor.
In componenta Castelului Pelisor intra:
- Biroul regelui Ferdinand I - Apartamentul Regelui Ferdinand se compune din cabinet de lucru si dormitor. Mobilierul cabinetului de lucru este decorat in stilul neo-Renasterii germane si a fost realizat de Martin Stöhr in Atelierele de arte si meserii din Sinaia.
- Holul de onoare - Inspirat din decoratia holului central al Castelului Cliveden House din Anglia, holul este decorat in intregime cu lambriuri din lemn de stejar, iar plafonul este in intregime vitrat. Este remarcabil portretul reginei Maria, realizat de pictorul Philipp de Laszlo,in anul 1924, in timpul vizitei reginei la Londra.
- Salonul reginei Maria - Chiar daca preia elemente decorative apartinand diferitelor culturi si diferitelor epoci (vechi ornamente celtice sau scandinave, elemente de provenienta bizantina, elemente de inspiratie folclorica sau fragmente de Art Nouveau), regina Maria, prin debordanta sa fantezie, le integreaza unui tot armonios. Preferinta pentru un anumit gen de “scenografie” teatrala se poate observa si in acest interior unde obiectele de cult preiau functia decorativa a celor laice. “Capela”, desi nu este un loc sacru, este totusi spatiul de reculegere.
- Dormitorul de aur - In anul 1903, regina Maria comanda, dupa un proiect propriu, in Atelierele de Arte si Meserii din Sinaia, mobilierul acestei camere. Este lucrat in lemn de tei aurit si decorat in stilul personal al reginei Maria, stil hibrid ce imbina elemente celtice si bizantine, in viziune Art Nouveau.
- Camera de aur - Acest interior are valoare de unicat, ornamentatia fiind conceputa de regina Maria, in stil personal. Ea cuprinde o decoratie parietala in stuc aurit, modelat in ramuri de ciulin, plafon in bolta, cu forma unei imense cruci celtice suprapusa peste discul solar, mobilier aurit, decorat cu animale fantastice din mitologia celto-scandinava, vitralii policrome ce difuzeaza lumina. Regina Maria s-a stins din viata in acest interior emblematic, unde creativitatea sa a lasat o puternica amprenta.
- Camera de joaca a copiilor - In primii ani ai secolului al XX-lea, ebenistii europeni creeaza ansambluri de mobilier in care regasim spiritul ludic al universului copilariei, cum este mobilierul din nuiele, vopsit alb, din aceasta incapere.
Castelul Pelisor dezvaluie, prin decoratia sa interioara, personalitatea romantica, misterioasa, indrazneata, promotoare a unei arte noi si insolite a reginei Maria, caci, stilul ales de ea pentru aceasta ,,casa de vis” este ,,Arta 1900”.

Date de contact:
Orasul Sinaia, Str. Pelesului, Nr. 2, Judetul Prahova.
Telefon: - 0244/310 918
             - 0244/311 496
E-mail: - contact@peles.ro
           - webmaster@peles.ro
Site: - http://www.peles.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu