miercuri, 11 aprilie 2012

Pestera Ursilor

In data de 17 septembrie 1975 urma unor dinamitari in cadrul minei de la Chiscau prin care se urmarea exploatarea marmurei, s-a creeat o spartura prin care minerul Traian Curta a patruns pentru prima data in interiorul Pesteri Ursilor de la galeria de acces pana la Sala Mare. In urma acestei descoperiri lucrarile au fost sistate si pe 20 septembrie 1975 pestera a fost explorata in totalitatea de catre o echipa de speologi.
In urma descoperirilor care au avut loc pestera a devenit una de interes national, si aici s-au investit importante resuse materiale pentru ca in pestera sa se introduca electricitate si sa poata fi deschisa pentru turisti. Astfel in urma lucrarilor de amenajare in date de 16 iulie 1980 pestera a fost deschis publicului. In urma explorarii in interiorul pesterii s-au gasit peste 140 de cranii de urs si nenumarate culcusuri ale ursilor de pestera, de aici si denumirea de Pestera Ursilor. Exploratorii au gasiti urme lasate de catre ursi pe peretii pesterii, in incercarea acestora de a scapa din pestera, se pare ca ei au ramas captivi in pestera in urma unui cataclism. Ca si unele animale din zilele noastra, se spune ca in ultimele clipe de viata ursii de pestera se retrag acolo unde au murit si semenii lor, pestera putand fi considerata ca un cimitir pentru diferite animale. Specialistii au putut reface corpul unui astfel de urs care ajunge pana la 3 metrii lungime, estimandu-se ca acesti ursi au trait acum mai bine 15000 de ani.
In urma explorarii geologii au impartit pestera in 3 galerii (galeria Ursilor, Emil Racovita, Lumanarilor) si 4 sali (sala Lumanrilor, Spaghetelor, Emil Racovita, Oaselor).
Pentru cei ce doresc sa viziteze Pestera Ursilor, acesta este deschisa de marti pana duminica intre orele 9-17, intrarea facandu-se contra cost, taxa de intrare fiind in jurul sumei de 15 RON. Coordonatele GPS sunt: 46.55380 N, 22.56928 E, iar accesul turistilor cu autoturismul se face din DN 76 Oradea-Deva, catre DJ 763 prin satul Chiscau. Pestera se afla la o altitudine de 482m, temperatura din din interiorul acesteia este de 10 grade tot timpul anului, iar umiditatea ajunge la 97%.
Lungimea totala a pesterei este de aproximativ 1500, dar nu toata este deschisa turistilor, o mare parte fiind considerata ca o zona stiintifica. Urmanad traseul turistic care are o lungime de 488m se pot vizualiza diverse formatiuni stalactitice si stalagmitice, peretii aflandu-se la o distanta de 10-15 metri, iar tavanul avand o inaltime de 10 metri. Aici se pot admira stalacminte, stalactite, domuri, bazine de apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu