miercuri, 11 aprilie 2012

Defileu Dunarii


Dunarea este al doielea fluviu ca marime din Europa, ea izvoreste din muntii Padurea Neagra (Germania) si sa varsa in Marea Neagra(Romania). In drumul ei de la izvor pana la varsare Dunarea trece prin 10 tari si patru capitale Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. Dunarea are o lugime de 2888 km si un debit de 6500 m3/secunda. La varsare fluviul se desparte in 3 brate (Chilia, Sulina, Sfantul Gheorghe) creand un loc unic un Europa si anume Delta Dunarii, care este rezervatie naturala si reprezinta unul din cele mai importante puncte de atractie turistica din Romania.
Dintre toate tarile prin care trece in Romania, Dunarea are cea mai mare lungime (peste 1000 km), strabatand mai multe forme de relief,lucru care duce la formarea de peisaje impresionante, din cauza debitului mare pe care-l are pe teritoriul Romaniei pe cursul acesteia s-au construit hidrocentrale, cele mai importante fiind Portile de Fier I si Portile de Fier II.
Defileul Dunarii incepe la Bazias si tine pana in apropiere de Gura Vaii, aici se formeaza un peisaj spectaculor unde turistii pot vedea Cazanele Mari si Cazanele Mici.
Obiectivele turistice din zona cazanelor dunarii sunt: Chipul lui Decebal care a fost sculptat in stanca si are o inaltime de 40m, Manastirea de sub ape, pestera Ponicova la care accesul se face pe apa.
Prezenta Dunarii in aceasta zona a tarii influenteaza si flora si fauna din zona, in zona locatitatilor Svinita, Eselnita, Dubova se pot intalnii Smochini, care cresc pe malul Dunarii in mod natural. In rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici se pot intalnii specii rare de plante precum bradusa galbena, stanjenelul de stanca si animale care au nevoie de o clima mai blanda precum Testoasa lui Hermman, salamandra, scorpion.
In ultimii ani acesta zona a crescut foarte mult din punct de vedere turistic aici construindu-se multe hoteluri si pensiuni. Orice turist care viziteaza acesta zona poate gasii cazare la hoteluri care ofera diferite grade de confort pana la pensiuni agroturistice si vile care se inchiriaza pentru diferite ocazii. Multe dintre ele au acces la cursul Dunarii, sunt dotate cu ponton si ambarcatiuni proprii si ofera turistilor excursii pe cusul Dunarii sau sesiuni de pescuit. Pentru cei ce prefera libertatea si viata in mijlocul naturii in detrimentul confortului oferit de pensiuni pot apela la serviciile camping-urilor din zona. In localitatile mai mari ca Drobeta-Turnu Severin, Moldova Noua cei ce doresc sa deguste preparatele din peste prospat pot sa apeleze la restaurantele pescaresti din zona.
In zona localitatilor Svinita si Pojejena arhitectura caselor se schimba, la fel ca si obiceiurile si oamenenii, aici populatia majoritara este cea sarba, deaceea cultura romaneasca se intrepatrunde cu cea sarbeasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu