miercuri, 11 aprilie 2012

Defileul Jiului

Parcul National Defileul Jiului este o arie naturala protejata, care are ca drept scop protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspectul fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic, sau de alta natura, oferind posibilitatea vizitarii in scopuri stiintifice, educative, recreative si turistice. Cum tara noastra detine in prezent 7% din suprafata statului ca suprafata inclusa in arii protejate, a fost necesara includerea Defileului Jiului in aceasta arie pentru a respecta angajamentul luat fata de Uniunea Europeana pentru a se apropia de media Uniunii (15% din suprafata unui stat).
Suprafata totala a parcului este 11.127 ha, din care 10.545 ha apartine administrativ judetului Gorj, restul revenind judetului vecin Hunedoara (582 ha).
Urmand DN 66, la 19 km nord de municipiul Targu-Jiu, se afla orasul Bumbesti-Jiu. La iesirea din acest oras, spre Petrosani, odata cu confluenta paraului Sadu cu raul Jiu incepe si parcul national. De aici si pana la iesirea din defileu se strabate o distanta de 33 km, pe un traseu sinuos si spectaculos.Punctul de intrare in Parcul National Defileul Jiului, dinspre Transilvania, este localitatea Petrosani.Pe calea ferata accesul in parc se face prin statiile Valea Sadului, Meri, Lainici, Pietrele Albe, Strambuta,aflate pe tronsonul Targu Jiu – Petrosani.
Cel mai apropiat aeroport se afla la Craiova (150km).
Asezarea si relieful sunt deosebite. La intrarea in defileul Jiului se vad ruinele Manastirii Visina, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran (1386- 1418) care are ca hram Sfanta Treime.
Urmarile Primului Razboi Mondial s-au facut si ele simtite. Defileul Jiului a fost locul unor batalii crunte intre armata romana si cea germana, care incerca sa intre in tara Romaneasca. Armata germana nu se lupta insa numai cu soldatii inamici, acestia cauzand greutati si monahilor si locuitorilor. Nemtii care au campat pentru un timp la manastire au distrus si pangarit biserica, intrand cu caii in sfantul lacas, arzand lemne inauntru, scrijelind peretii si incendiind arhiva.
Teritoriul parcului este acoperit aproape in totalitate de paduri (85%), ramanand goale doar abrupturile si pajistile montane ale varfurilor Reciu - M-tii Parang si Chenia Dumitra - M-tii Valcan. Versanti impaduriti si abrupti, dau nastere vaii adanci si sinuoase a Jiului.
Diversitatea habitatelor, a speciilor si prezenta elementelor endemice de fauna si flora ofera o nota aparte de unicitate biodiversitatii parcului.
Dintre speciile faunistice cele mai cunoscute si cele de care locuitorii se tem cel mai mult sunt viperele (Vipera ammodytes, Vipera berus), elemente definitori ale herpetofaunei din zona.
Cei mai neinfricati pradatori ai zonei sunt reprezentati de carnivorele mari si nu numai : ursul carpatin, lupul, rasul, vidra, jderul, bursucul, dar si pisica salbatica toate fiind specii vulnerabile pentru tara noastra, iar ursul carpatin este considerat o specie prioritara.
Speciile de ierbivore, care uneori cad prada carnivorelor iar alteori braconajului sunt reprezentate de: caprior, cerb carpatin si capra neagra.
In literatura, Defileul Jiului este mentionat sub numele de "drumul centro - europeano - bulgar" (Drugescu, 1994, 2000) fiind unul din principalele culoare de migratie a pasarilor.
Studii realizate in zona au dus la identificarea unor specii de pasari ocrotite prin legi nationale si internationale : soimul calator, sorecarul comun, acvila de munte, gaia rosie, mierla de apa, uliu porumbar.
Parcurile nationale pastreaza si protejeaza zone deosebite din punct de vedere al aspectului natural, acest lucru este posibil doar daca se respecta anumite reguli printre care:
- accesul motocicletelor si autovehiculelor este ilegal pe drumurile forestiere, in interiorul padurii sau pe cararile de munte;
- focul este permis doar in zonele de campare din parc. Este ilegal folosirea lemnului din padure pentru foc;
- atragerea animalelor salbatice este ilegala;
- vanatoarea este interzisa in parc;
- armele sunt permise pe teritoriul parcului national doar cu permis special din partea Administratiei parcului;
- mersul cu bicicleta este permis pe drumuri publice si pe drumurile forestiere sau de munte;
- raftingul este o activitate permisa in parc;
- camparea este permisa doar in locurile de campare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu