miercuri, 11 aprilie 2012

Delta Dunarii

Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie naturala din Europa care se intinde pe aproximativ 3000 km2, ea fiind supranumita “Paradisul Pasarilor”. Inclusa si in patrimonial UNESCO ca rezervatie a biosferei, Delta este recunoscuta pe plan mondial pentru frumusetea peisajelor sale. Delta Dunarii este situata in Sud-Est-ul tarii, si este traversata de paralela de 45o latitudine Nordica. In Delta predomina climatul continental, cu o temperature medie anuala de peste 8o Celsius, cu precipitatii reduse.
Delta Dunarii este zona cu cea mai mica altitudine, aceasta fiind o campie in formare prin aluvionare. La formarea acesteia contribuind si actiunile marii, vantului si vegetatiei.
Uscatul Deltei este reprezentat prin:
-grinduri fluviatile, care insotesc bratele Dunarii si sunt orientate pe directia Vest-Est, sip e care se dezvolta zavoaiele-paduri de plop, frasin, salcie;
-grinduri maritime, orientate pe directia nord-sud, remarcabil fiind grindul Letea care are cea mai mare altitudine 124 m, pe care se afla padurea Letea, si grindurile Caraorman, Saraturile;
-grinduri continentale, ce reprezinta resturi din uscatul predeltaic: Chilia si Stipoc.
Delta Dunarii este strabatuta de cele trei brate ale Dunarii- Sulina, Chilia si Sfantu Gheorghe, si de o retea hidrografica alcatuita din balti, mlastini, canale, rauri. Tot aici se intalnesc si lacurile Rosu, Rosulet, Puiulet, Puiu. In Sudul Deltei Dunarii este situate laguna Razim-Sinoe. Delta inainteaza in Marea Neagra in dreptul gurilor de varsare a Dunarii. La gura de varsare a bratului Chilia s-a format o delta secundara.
Rezervatia naturala Delta Dunarii cuprinde peste 1000 de specii de plante si arbori. Flora Deltei Dunarii este compusa majoritar din salcii, stuf, papura, dar si plante plutitoare precum nuferii. Tot aici se regasesc si doua paduri considerate monumente ale naturii: Letea-formata din plante cataratoare, ulmi, arini, plopi albi, salcii, si padurea Erenciuc- singura padure naturala de arini din Delta Dunarii.
In Delta se gasesc si formatiuni plutitoare pe suprafata apei denumite Plaur, acesta fiind un strat cu o grosime cuprinsa intre 1 si 2 metri, format dintr-o impletitura de radacini ale plantelor, resturi organice, rizomi de stuf. Plaurul poate adaposti colonii de pelicani, si animale precum nurca, cainele enot.
Fauna acvatica a Deltei Dunarii cuprinde numeroase specii de pesti cum ar fi somnul, carasul, stiuca, crapul, platica, morunul, nisetru, cega. Delta adaposteste aproximativ 300 de specii de pasari printre care pelicanul, cormoranul, egrete, lebede; dar si mamifere precum vulpea, vidra, nurca.
Datorita intinderilor mari de apa, asezarile omenesti din Delta Dunarii sunt foarte reduse. Aici se regaseste satul Mila 23 situat pe bratul vechi al Dunarii, cunoscut datorita mancarurilor traditionale din peste, dar si orasul-port Sulina cu o populatie de aproximativ 5000 de locuitori, singurul oras din Delta Dunarii, avand ca punct de atractie turistica vechiul far situat in centrul orasului, construit in anul 1802, cimitirul-in care se gasesc pietre funerare ce dateaza din secolul 19, Palatul flotei dunarene si gara fluviala.
In Delta Dunarii sunt peste 20 de trasee turistice printer care:
-traseul Sulina-Periprava, traseu care se poate face pe mai multe rute;
-traseul Crisan-Mila 23;
-traseul Sulina-Sfantu Gheorghe, traseu care se poate face pe mai multe rute;
-traseul Tulcea-Mila 23;
-traseul Tulcea-Chilia Veche;
-traseul Jurilovca-Istria;
-tur Chilia;
-tur Sfantu Gheorghe;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu