miercuri, 11 aprilie 2012

Muntele Gaina - Targul de fete

Muntii Apuseni fac parte din Carpatii Occidentali, avand inaltimi de peste 1800 m ei reprezinta o zona importanta de interes turistic. Datorita faunei si vegetatiei variate zona muntilor apuseni a fost declarata rezervatie naturala. Aici se se intalnesc in libertate animale precum lupul, ursul, mistretul sau cocosul de munte, iar vegetatia este structurata pe etaje in functie de altitudine astfel: zona padurilor de foioase, zona padurilor de conifere, iar la altudinile mare este intalnita zona pajistilor alpine.
Turistii ce viziteaza aceasta zona sunt atrasi atat de peisajul montan cat si de obiceiurile culturale ale omenilor din zona, datorita faptului ca acestia incearca sa pastreze neschimbate datinile.
Un obicei stravechi care se desfasoara de sute de ani este Targul de Fete de pe Muntele Gaina. Aici in fiecare an, in prima duminica dupa sarbatoare crestina de Sfantul Ilie se desfasoara acest targ, care an de an atrage tot mai mai multi turisti.
Sarbatoare incepe dimineata devreme cand fetele nemaritate aduc zestrea stransa de parinti si de rude de-alungul mai multor ani de truda si asteapta ca ele sa fie petite de feciori. Zestrea este depozitata in lazi din lemn cu diferite modele si decoratiuni. Fiecare fata este insotita de familia ei, care expune intr-un cort zestrea. Feciorii deasemenea au si ei curele brodate cu argint si aur. In momentul in care feciorii isi aleg mireasa si familile se inteleg, toti se strang in jurul lautarilor si incepe dansul.
Toate aceste obiceiuri au la baza o legeda conform careia in trecut in varful muntelui Gaina traia o zana foarte frumoasa si bogata care avea o gaina ce facea oua de aur. Zana daruia cate un ou de aur fiecarei fete sarace, care se marita, dar intr-o zi niste baieti din Vidra au furat gaina cu oua cu tot si au ascuns-o in munti. Atunci zana s-a suparat si a plecat, nimeni nu a mai intalnit-o.
Revenind la realitate pe muntele Gaina nu se vand fete si poate ca nu s-au vandut vreodata, insa aceasta sarbatoare este un prilej pentru oamenii care traiesc in satele din vecinatate sa se intalneasca si sa petreaca. Din cauza faptului ca satele sunt dispersate pe o suprafata relativ mare, tinerii care vroia sa cunoasca alte persoane din sate diferite erau obligatii sa parcurga distante mari, calatorii care puteau fi periculoase acum cateva sute de ani. Din aceasta cauza localnicii au organizat Targul de Fete, unde se intalnesc tinerii din sate alaturate, se distreaza, canta si petrec. Acesta este un prilej si pentru ceilalti ca sa-si revada rudele si prietenii din sate indepartate.
Accesul turistilor catre muntele Gaina se face prin Comuna Avram Iancu, din judetul Alba, urmand drumul judetean DJ 762. Targul de fete este atestat documentar inca din 1816, dar el exista cu cateva secole inainte.
In ultima perioada Targul de Fete reprezinta o atractie turistica importanta, el atragand foarte multi turisti in acea zona, in medie cam 15000 de turisti vin in fiecare an participe la aceasta sarbatoare. Este un prilej foarte bun pentru a cunoaste obiceiurile populare din acea zona a tarii, ele conservandu-se foarte bine, satenii poarta cu mandrie hainele populare si respecta obiceiurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu