luni, 4 iunie 2012

Muzeul Antipa

  Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.
  Sediul actual a fost proiectat si construit prin stradania Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii.
  Expozitia permanenta a muzeului este structurata pe 3 nivele:

La Demisol este prezentata Biodiversitatea Romaniei si sunt marcate cele cinci bioregiuni de tara: alpina, continentala, panonica, stepica si pontica. Este cel mai mare numar de regiuni biogeografice pe care il are o tara europeana.



La Parter, Fauna mondiala este prezentata dupa criteriul biogeografic - fiecare dintre marile regiuni biogeografice fiind prezentata cu un numar de specii reprezentative in diorame, complete cu piese umede prezentate sub forma cilindrilor verticali.



La Etaj sunt prezentate mai multe teme. Puteti afla mai multe despre originile si evolutia vietii, palentologice, lumea insectelor si complexitatea speciei umane. Tot pe acest nivel sunt spatiile interactive, destinate copiilor si nu numai.




Date de contact:
Sos. Kiseleff nr. 1, Bucuresti, sector 1, Cod postal 011341;
Telefon:(021) 312-88-26
Fax: (021) 312-88-63
Email: dianai@antipa.ro
Site: www.antipa.ro




Muzeul Ceasului

Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiesti, unicat în reteaua muzeala din România, a fost înfiintat în anul 1963 de catre profesorul Nicolae Simache (1905- 1972). Initial avea titulatura “Ceasul de-a lungul vremii” si functiona cu un patrimoniu de cca 300 de piese, într-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti. Marirea patrimoniului a impus mutarea lui într-un spatiu adecvat, fapt petrecut în anul 1971. De atunci pâna în prezent muzeul functioneaza într-o cladire de epoca, monument de arhitectura, de la sfarsitul secolului al XIX-lea (cca. 1890), care a apartinut magistratului si politicianului Luca Elefterescu. Casa pastreaza în linii generale arhitectura si decoratia originala, în stil romantic, iar initialele primului proprietar se regasesc si astazi încadrate într-o splendida feronerie pe usile de la intrare.

În prezent, muzeul are o colecţie de aproape 1000 de piese (numai în parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mişcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit în acelaşi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maeştrii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elveţieni (Pres Vaucher, A. Hess). Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza , Deşteaptă-te, române! , valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au aparţinut unor personalităţi ( Constantin Brâncoveanu , Al. I. Cuza , Mihail Kogălniceanu , Cezar Bolliac , B.P. Haşdeu , Theodor Aman , I.L. Caragiale , Duiliu Zamfirescu , Ioan A. Bassarabescu etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicaţii în afara orelor, ca şi alte obiecte legate de temă.

Date de contact:
Str. Nicolae. Simache nr.1
Tel: 0244/54.28.61

Castelul Bran

Castelul Bran, este situat intre Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului, la 30 km de orasul Brasov, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice, atat datorita frumusetii si salbaticiei peisajului si al zonei, cat si datorita legendei Contelui Dracula, legenda ce s-a pastrat vie dupa scurgerea atator veacuri, Contele Vampir asigurandu-si in acest fel nemurirea.
Dorinta de a construi Cetate Branului este cunoscuta inca din anul 1364. La 19 noiembrie 1377 a aparut „actul de nastere” al cetatii Bran, prin privilegiul acordat orasului Brasov de Ludovic I de Anjou, din resedinta regala din localitatea Zvolen (Slovacia).
Castelul Bran a fost construit pentru a se putea controla principala intrare in Transilvania.
Castelul Bran este alcatuit din patru etaje:
- Parterul este alcatuit din:
                                      1. Camera de garda
                                      2. Capela Printului Mircea
                                      3. Curtea interioara
                                      4. Capitelul fantanii

Plan parter



- Etajul I al castelului este alcatuit din:

                                      1. Hol
                                      2. Dormitorul Reginei Maria
                                      3. Camera de trecere
                                      4. Sala gotica - Salonul Galben
                                      5. Salonul mare
                                      6.-7. Scara secreta
Plan etaj 1


-Etajul II al castelului Bran este compus din:

                                      1. Camera de trecere
                                      2. Salonul Biedermeier
                                      3. Dormitorul Regelui Ferdinand
                                      4. Sufrageria
                                      5. Sala Costumelor
                                      6. Camera de trecere
                                      7. Coridorul Interior
                                      8.-9. Dormitorul Verde
                                      10. Sala de proiectie
Plan etaj 2


- Etajul III al castelului este alcatuit din:
                                      1. Salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria

                                      2. Anticamera salonului de muzica
                                      3. Loggia

Plan etaj 3




- Etajul al IV-lea al castelului Bran este compus din:
                                       1.-3.-4. Apartamentul Principelui Nicolae
                                       2. Accesul in Turnul de Est
                                       5. Scara Principala
                                       6. Terasa Castelului Bran
Etaj 4




Primele marturii concrete ce atrag atentia asupra Branului sunt evidentiate de conflictele militare ale antichitatii, razboaiele daco-romane. Este sigur ca o parte a legiunilor romane pornite din Moesia Inferior, vor trece în S-E Transilvaniei prin pasul Bran. Importanta strategica a trecatorii este mentinuta si ulterior
campaniilor militare romane. În castrul de la Cumidava (Râsnov) sunt încartiruite trupe militare romane care aveau sarcina de a supraveghea si controla drumul Branului.

 Astfel în strategia militara a regelui maghiar fortificarea trecatorilor de legatura cu Muntenia devine foarte importanta. Conflictele si neîntelegerile permanente cu Tara Româneasca îl determina pe Ludovic I de Anjou sa aprobe constructia unei cetati la Bran. Cetatea de la Bran, construita din considerente de ordin strategic si economic, a fost construita astfel ca sa intercepteze drumul ce intra pe aici în Transilvania, inclusiv trecatoarea si sa asigure o protectie vamii maghiare instituite aici. La momentul atestarii „actului de nastere” a cetatii Bran, negotul prin pasul Branului era oprit; acesta se desfasura mai sus la Rufla Arbor (Rucar).
Pentru ajutor la ridicarea cetatii, Ludovic I de Anjou le promite brasovenilor mutarea vamii la noua cetate ce o vor construi la Bran.





Date de contact:

Str. General Traian Mosoiu, nr. 24
Casa "Principesa Ileana" - Castelul Bran,
Judetul Brasov
Tel.: +4 0268 237 700
        +4 0268 237 701
Fax: +4 0268 237 702

Site:www.bran-castle.com





duminică, 13 mai 2012

Muzeul Petrolului Ploiesti

A fost inaugurat la 8 octombrie 1961, ca urmare a sărbătoririi centenarului industriei petroliere româneşti, în 1957. Este găzduit de un frumos edificiu care a permis amenajarea unor săli şi cu o curte care a fost transformată într-o expoziţie în aer liber. Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 în 1994. Este singurul muzeu de acest gen din România, înfiinţarea sa la Ploieşti fiind o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră.
In acest muzeu exista exponate precum:
- Macheta primei instalatii de foraj mecanic folosita in Romania;
- Felinare care erau folosite la iluminarea Orasului Bucuresti, primul oras din lume iluminat cu felinare cu petrol, in anul 1859;
- Utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea;
- Panouri exemplificand sistemul de solventare selectiva cu dioxid de sulf, inventat de Lazar Edeleanu, si aplicat in intreaga lume.



Program de vizitare:
- Luni- inchis
- Marti - 09.00-17.00
- Miercuri - 09.00-17.00
- Joi -09.00-17.00
- Vineri - 09.00-17.00
- Sambata - 09.00-17.00
- Duminica - 09.00-17.00.
Adresa: Str. Dr. Bagdasar, Nr.8, Ploiesti, Prahova.
Telefon: 0244/519 542; 0244/597 585;

Focul viu

Focul viu mai este cunoscut si sub numele de Focul nestins. Acesta se afla in comuna Lopatari, Judetul Buzau. Focul Viu se bazeaza pe aceasi explicatie ca si Vulcanii Noroiosi :  gazele naturale ajunse la suprafata pamantului se aprind prin diverse procedee, astfel dand nastere Focurilor Vii.
Perioada ideala de a vizita acest loc este noaptea, cand datorita intunericului, flacarile asigura un spectacol de neuitat. Acelasi fenomen se regaseste si in judetul Vrancea.

Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroiosi sunt situati in apropiere de comuna Berca, Judetul Buzau. Rezervatia Vulcanii Noroiosi este formata din doua platouri, unul la Paclele Mari si unul la Paclele Mici. Datorita zonei petrolifere, gazul metan ajunge la suprafata traversand diverse straturi si antrenand cu el noroi, astfel dand nastere unor vulcani de dimensiuni reduse.
Astfel de rezervatii mai pot fi gasite in Australia si Siberia.


duminică, 6 mai 2012

Statiunea Costinesti

Statiunea Costinesti este situata pe litoralul romanesc in judetul Constanta. Datorita aspectului financiar, dar si  a numeroaselor posibilitati de distractie, aceasta statiune poarta si numele de Statiunea Tineretului.
Principalele atractii turistice sunt discotecile in aer liber: Discoteca Tineretului, Discoteca Ring; epava navei Evanghelia, Obeliscul, dar si o terasa petru iubitorii de muzica Rock(White Horse), si multe alte posibilitati de recreere.
Discoteca Tineretului

                                                               Epava navei Evanghelia


miercuri, 11 aprilie 2012

Pestera Ursilor

In data de 17 septembrie 1975 urma unor dinamitari in cadrul minei de la Chiscau prin care se urmarea exploatarea marmurei, s-a creeat o spartura prin care minerul Traian Curta a patruns pentru prima data in interiorul Pesteri Ursilor de la galeria de acces pana la Sala Mare. In urma acestei descoperiri lucrarile au fost sistate si pe 20 septembrie 1975 pestera a fost explorata in totalitatea de catre o echipa de speologi.
In urma descoperirilor care au avut loc pestera a devenit una de interes national, si aici s-au investit importante resuse materiale pentru ca in pestera sa se introduca electricitate si sa poata fi deschisa pentru turisti. Astfel in urma lucrarilor de amenajare in date de 16 iulie 1980 pestera a fost deschis publicului. In urma explorarii in interiorul pesterii s-au gasit peste 140 de cranii de urs si nenumarate culcusuri ale ursilor de pestera, de aici si denumirea de Pestera Ursilor. Exploratorii au gasiti urme lasate de catre ursi pe peretii pesterii, in incercarea acestora de a scapa din pestera, se pare ca ei au ramas captivi in pestera in urma unui cataclism. Ca si unele animale din zilele noastra, se spune ca in ultimele clipe de viata ursii de pestera se retrag acolo unde au murit si semenii lor, pestera putand fi considerata ca un cimitir pentru diferite animale. Specialistii au putut reface corpul unui astfel de urs care ajunge pana la 3 metrii lungime, estimandu-se ca acesti ursi au trait acum mai bine 15000 de ani.
In urma explorarii geologii au impartit pestera in 3 galerii (galeria Ursilor, Emil Racovita, Lumanarilor) si 4 sali (sala Lumanrilor, Spaghetelor, Emil Racovita, Oaselor).
Pentru cei ce doresc sa viziteze Pestera Ursilor, acesta este deschisa de marti pana duminica intre orele 9-17, intrarea facandu-se contra cost, taxa de intrare fiind in jurul sumei de 15 RON. Coordonatele GPS sunt: 46.55380 N, 22.56928 E, iar accesul turistilor cu autoturismul se face din DN 76 Oradea-Deva, catre DJ 763 prin satul Chiscau. Pestera se afla la o altitudine de 482m, temperatura din din interiorul acesteia este de 10 grade tot timpul anului, iar umiditatea ajunge la 97%.
Lungimea totala a pesterei este de aproximativ 1500, dar nu toata este deschisa turistilor, o mare parte fiind considerata ca o zona stiintifica. Urmanad traseul turistic care are o lungime de 488m se pot vizualiza diverse formatiuni stalactitice si stalagmitice, peretii aflandu-se la o distanta de 10-15 metri, iar tavanul avand o inaltime de 10 metri. Aici se pot admira stalacminte, stalactite, domuri, bazine de apa.

Delta Dunarii

Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie naturala din Europa care se intinde pe aproximativ 3000 km2, ea fiind supranumita “Paradisul Pasarilor”. Inclusa si in patrimonial UNESCO ca rezervatie a biosferei, Delta este recunoscuta pe plan mondial pentru frumusetea peisajelor sale. Delta Dunarii este situata in Sud-Est-ul tarii, si este traversata de paralela de 45o latitudine Nordica. In Delta predomina climatul continental, cu o temperature medie anuala de peste 8o Celsius, cu precipitatii reduse.
Delta Dunarii este zona cu cea mai mica altitudine, aceasta fiind o campie in formare prin aluvionare. La formarea acesteia contribuind si actiunile marii, vantului si vegetatiei.
Uscatul Deltei este reprezentat prin:
-grinduri fluviatile, care insotesc bratele Dunarii si sunt orientate pe directia Vest-Est, sip e care se dezvolta zavoaiele-paduri de plop, frasin, salcie;
-grinduri maritime, orientate pe directia nord-sud, remarcabil fiind grindul Letea care are cea mai mare altitudine 124 m, pe care se afla padurea Letea, si grindurile Caraorman, Saraturile;
-grinduri continentale, ce reprezinta resturi din uscatul predeltaic: Chilia si Stipoc.
Delta Dunarii este strabatuta de cele trei brate ale Dunarii- Sulina, Chilia si Sfantu Gheorghe, si de o retea hidrografica alcatuita din balti, mlastini, canale, rauri. Tot aici se intalnesc si lacurile Rosu, Rosulet, Puiulet, Puiu. In Sudul Deltei Dunarii este situate laguna Razim-Sinoe. Delta inainteaza in Marea Neagra in dreptul gurilor de varsare a Dunarii. La gura de varsare a bratului Chilia s-a format o delta secundara.
Rezervatia naturala Delta Dunarii cuprinde peste 1000 de specii de plante si arbori. Flora Deltei Dunarii este compusa majoritar din salcii, stuf, papura, dar si plante plutitoare precum nuferii. Tot aici se regasesc si doua paduri considerate monumente ale naturii: Letea-formata din plante cataratoare, ulmi, arini, plopi albi, salcii, si padurea Erenciuc- singura padure naturala de arini din Delta Dunarii.
In Delta se gasesc si formatiuni plutitoare pe suprafata apei denumite Plaur, acesta fiind un strat cu o grosime cuprinsa intre 1 si 2 metri, format dintr-o impletitura de radacini ale plantelor, resturi organice, rizomi de stuf. Plaurul poate adaposti colonii de pelicani, si animale precum nurca, cainele enot.
Fauna acvatica a Deltei Dunarii cuprinde numeroase specii de pesti cum ar fi somnul, carasul, stiuca, crapul, platica, morunul, nisetru, cega. Delta adaposteste aproximativ 300 de specii de pasari printre care pelicanul, cormoranul, egrete, lebede; dar si mamifere precum vulpea, vidra, nurca.
Datorita intinderilor mari de apa, asezarile omenesti din Delta Dunarii sunt foarte reduse. Aici se regaseste satul Mila 23 situat pe bratul vechi al Dunarii, cunoscut datorita mancarurilor traditionale din peste, dar si orasul-port Sulina cu o populatie de aproximativ 5000 de locuitori, singurul oras din Delta Dunarii, avand ca punct de atractie turistica vechiul far situat in centrul orasului, construit in anul 1802, cimitirul-in care se gasesc pietre funerare ce dateaza din secolul 19, Palatul flotei dunarene si gara fluviala.
In Delta Dunarii sunt peste 20 de trasee turistice printer care:
-traseul Sulina-Periprava, traseu care se poate face pe mai multe rute;
-traseul Crisan-Mila 23;
-traseul Sulina-Sfantu Gheorghe, traseu care se poate face pe mai multe rute;
-traseul Tulcea-Mila 23;
-traseul Tulcea-Chilia Veche;
-traseul Jurilovca-Istria;
-tur Chilia;
-tur Sfantu Gheorghe;

Defileu Dunarii


Dunarea este al doielea fluviu ca marime din Europa, ea izvoreste din muntii Padurea Neagra (Germania) si sa varsa in Marea Neagra(Romania). In drumul ei de la izvor pana la varsare Dunarea trece prin 10 tari si patru capitale Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. Dunarea are o lugime de 2888 km si un debit de 6500 m3/secunda. La varsare fluviul se desparte in 3 brate (Chilia, Sulina, Sfantul Gheorghe) creand un loc unic un Europa si anume Delta Dunarii, care este rezervatie naturala si reprezinta unul din cele mai importante puncte de atractie turistica din Romania.
Dintre toate tarile prin care trece in Romania, Dunarea are cea mai mare lungime (peste 1000 km), strabatand mai multe forme de relief,lucru care duce la formarea de peisaje impresionante, din cauza debitului mare pe care-l are pe teritoriul Romaniei pe cursul acesteia s-au construit hidrocentrale, cele mai importante fiind Portile de Fier I si Portile de Fier II.
Defileul Dunarii incepe la Bazias si tine pana in apropiere de Gura Vaii, aici se formeaza un peisaj spectaculor unde turistii pot vedea Cazanele Mari si Cazanele Mici.
Obiectivele turistice din zona cazanelor dunarii sunt: Chipul lui Decebal care a fost sculptat in stanca si are o inaltime de 40m, Manastirea de sub ape, pestera Ponicova la care accesul se face pe apa.
Prezenta Dunarii in aceasta zona a tarii influenteaza si flora si fauna din zona, in zona locatitatilor Svinita, Eselnita, Dubova se pot intalnii Smochini, care cresc pe malul Dunarii in mod natural. In rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici se pot intalnii specii rare de plante precum bradusa galbena, stanjenelul de stanca si animale care au nevoie de o clima mai blanda precum Testoasa lui Hermman, salamandra, scorpion.
In ultimii ani acesta zona a crescut foarte mult din punct de vedere turistic aici construindu-se multe hoteluri si pensiuni. Orice turist care viziteaza acesta zona poate gasii cazare la hoteluri care ofera diferite grade de confort pana la pensiuni agroturistice si vile care se inchiriaza pentru diferite ocazii. Multe dintre ele au acces la cursul Dunarii, sunt dotate cu ponton si ambarcatiuni proprii si ofera turistilor excursii pe cusul Dunarii sau sesiuni de pescuit. Pentru cei ce prefera libertatea si viata in mijlocul naturii in detrimentul confortului oferit de pensiuni pot apela la serviciile camping-urilor din zona. In localitatile mai mari ca Drobeta-Turnu Severin, Moldova Noua cei ce doresc sa deguste preparatele din peste prospat pot sa apeleze la restaurantele pescaresti din zona.
In zona localitatilor Svinita si Pojejena arhitectura caselor se schimba, la fel ca si obiceiurile si oamenenii, aici populatia majoritara este cea sarba, deaceea cultura romaneasca se intrepatrunde cu cea sarbeasca.

Defileul Jiului

Parcul National Defileul Jiului este o arie naturala protejata, care are ca drept scop protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspectul fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic, sau de alta natura, oferind posibilitatea vizitarii in scopuri stiintifice, educative, recreative si turistice. Cum tara noastra detine in prezent 7% din suprafata statului ca suprafata inclusa in arii protejate, a fost necesara includerea Defileului Jiului in aceasta arie pentru a respecta angajamentul luat fata de Uniunea Europeana pentru a se apropia de media Uniunii (15% din suprafata unui stat).
Suprafata totala a parcului este 11.127 ha, din care 10.545 ha apartine administrativ judetului Gorj, restul revenind judetului vecin Hunedoara (582 ha).
Urmand DN 66, la 19 km nord de municipiul Targu-Jiu, se afla orasul Bumbesti-Jiu. La iesirea din acest oras, spre Petrosani, odata cu confluenta paraului Sadu cu raul Jiu incepe si parcul national. De aici si pana la iesirea din defileu se strabate o distanta de 33 km, pe un traseu sinuos si spectaculos.Punctul de intrare in Parcul National Defileul Jiului, dinspre Transilvania, este localitatea Petrosani.Pe calea ferata accesul in parc se face prin statiile Valea Sadului, Meri, Lainici, Pietrele Albe, Strambuta,aflate pe tronsonul Targu Jiu – Petrosani.
Cel mai apropiat aeroport se afla la Craiova (150km).
Asezarea si relieful sunt deosebite. La intrarea in defileul Jiului se vad ruinele Manastirii Visina, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran (1386- 1418) care are ca hram Sfanta Treime.
Urmarile Primului Razboi Mondial s-au facut si ele simtite. Defileul Jiului a fost locul unor batalii crunte intre armata romana si cea germana, care incerca sa intre in tara Romaneasca. Armata germana nu se lupta insa numai cu soldatii inamici, acestia cauzand greutati si monahilor si locuitorilor. Nemtii care au campat pentru un timp la manastire au distrus si pangarit biserica, intrand cu caii in sfantul lacas, arzand lemne inauntru, scrijelind peretii si incendiind arhiva.
Teritoriul parcului este acoperit aproape in totalitate de paduri (85%), ramanand goale doar abrupturile si pajistile montane ale varfurilor Reciu - M-tii Parang si Chenia Dumitra - M-tii Valcan. Versanti impaduriti si abrupti, dau nastere vaii adanci si sinuoase a Jiului.
Diversitatea habitatelor, a speciilor si prezenta elementelor endemice de fauna si flora ofera o nota aparte de unicitate biodiversitatii parcului.
Dintre speciile faunistice cele mai cunoscute si cele de care locuitorii se tem cel mai mult sunt viperele (Vipera ammodytes, Vipera berus), elemente definitori ale herpetofaunei din zona.
Cei mai neinfricati pradatori ai zonei sunt reprezentati de carnivorele mari si nu numai : ursul carpatin, lupul, rasul, vidra, jderul, bursucul, dar si pisica salbatica toate fiind specii vulnerabile pentru tara noastra, iar ursul carpatin este considerat o specie prioritara.
Speciile de ierbivore, care uneori cad prada carnivorelor iar alteori braconajului sunt reprezentate de: caprior, cerb carpatin si capra neagra.
In literatura, Defileul Jiului este mentionat sub numele de "drumul centro - europeano - bulgar" (Drugescu, 1994, 2000) fiind unul din principalele culoare de migratie a pasarilor.
Studii realizate in zona au dus la identificarea unor specii de pasari ocrotite prin legi nationale si internationale : soimul calator, sorecarul comun, acvila de munte, gaia rosie, mierla de apa, uliu porumbar.
Parcurile nationale pastreaza si protejeaza zone deosebite din punct de vedere al aspectului natural, acest lucru este posibil doar daca se respecta anumite reguli printre care:
- accesul motocicletelor si autovehiculelor este ilegal pe drumurile forestiere, in interiorul padurii sau pe cararile de munte;
- focul este permis doar in zonele de campare din parc. Este ilegal folosirea lemnului din padure pentru foc;
- atragerea animalelor salbatice este ilegala;
- vanatoarea este interzisa in parc;
- armele sunt permise pe teritoriul parcului national doar cu permis special din partea Administratiei parcului;
- mersul cu bicicleta este permis pe drumuri publice si pe drumurile forestiere sau de munte;
- raftingul este o activitate permisa in parc;
- camparea este permisa doar in locurile de campare.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului se gasesc in Carpatii Orientali, pe cursul raului Bicaz si fac legatura intre Moldova si Transilvania. Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas. Cheile Bicazului se intend pe o lungime de 8 km ele facand legatura intre judetele Neamt si Harghita.
Cheile Bicazului au fost formate de apele repezi ale raului Bicaz, si ale afluentilor lui, cel mai cunoscut fiind Bicajel. Aceste ape au erodat in timp peretii de calcar ai muntilor formand atractii naturale de o frumusete rara. Pentru cei ce sunt interesati sa viziteze Cheile Bicazului, trebuie sa aiba in vedere faptul ca in zona sunt nenumarate atractii turistice cum ar fi Lacul Rosu, Cheile Bicajelului, Cheile Sugãului, Pestera Neagra, Pestera Cascada.
Ceam mai buna perioada de vizitare a Cheilor Bicazului si a imprejurimilor este vara, deaorece toata zona “musteste a verde”, iar temperaturile sunt numai bune pentru drumetii si relaxari in aer liber. Trebuie tinut cont de faptul ca daca in toata tara vara putem intalnii temperaturi inalte, in aceasta zona de foarte putine ori se depasesc 30 de grade.
Persoanelor care le place aventura pot sa viziteze si Cheile Bicajeluilui, ele fiind mai putin celebre decat Cheile Bicazului datorita faptului ca ele sunt mai putin accesibile, persoanele care se incumeta sa le descopere secretele trebuie sa fie bine antrenate si ar fi bine sa fie insotite de catre ghizi montani care sa cunoasca foarte bine acele locuri.
Pentru cei ce adora natura si sportul Cheile Bicazului reprezinta un loc ideal, datorita faptului ca pune la dispoziti diferite trasee montane unde turistii vor fi fermecati de frumusetea peisajului,
Lacul Rosu a fost format in 1837 prin bararea naturala a raului Bicaz, astfel formandu-se cel mai mare lac natural din Romania. Lacul Rosu are o suprafata de 12 Ha, si o adancime de 12,5 metri. Aceasta zona este vestita pentru aerul curat, liniste si frumusetea peisajelor. Pentru cei pasionati de legende nu ezitati sa achizitionati intrunatoarele ce contin povesteri pentru ca fiecare aractie turistica din zona este invaluita intr-un fel de mister, in jurul caruia localnicii au create nenumarate povestiri si legende.
Locul Rosu s-a format relative recent, acel loc fiind acoperit de paduri de pin inainte, iar trunchiurile copacilor se pot zarii si acum unele apar din apa precum niste tepuse. Pe suprafata Lacului se poate practica canotajul, sau cei romantici pot apela la o plimbare cu barca. Exista insa numerose trasese de alpinism, iar cei interesati isi pot dovedii maiestria pe pere?ii stânco?i ai Suhardului sau ai Pietrei Bardosului.
In ultimul tim aceasta zona a cunoscut o dezvoltare turistica impresionanta astfel aici se gasesc zeci de pensiuni unele avand un aspect rustic fiind construite din lemn sau piatra, altele avand o arhitectura moderna, insa majoritatea va ofera un confort sporit.
Accesul la Lacul Rosu, Cheile Bicazului se face urmand traseul drumului DN 12 ce pleaca din Gheorghieni.
La trecerea prin Gheorghieni nu ezitati sa vizitati Muzeul de Istorie sau Biserica Armeneasca care a fost construita in 1833 de catre comunitatea armeneasca din oras. Biserica este un adevarat monument cultural , in interiorul acesteia gasindu-se cruci vechi de peste 6 secole. Tot in orasul Gheorghieni se poate vizita si Moara Tynca, care a fost construita la inceputul secolului 19, iar aceasta este prefect functionala.

Muntele Gaina - Targul de fete

Muntii Apuseni fac parte din Carpatii Occidentali, avand inaltimi de peste 1800 m ei reprezinta o zona importanta de interes turistic. Datorita faunei si vegetatiei variate zona muntilor apuseni a fost declarata rezervatie naturala. Aici se se intalnesc in libertate animale precum lupul, ursul, mistretul sau cocosul de munte, iar vegetatia este structurata pe etaje in functie de altitudine astfel: zona padurilor de foioase, zona padurilor de conifere, iar la altudinile mare este intalnita zona pajistilor alpine.
Turistii ce viziteaza aceasta zona sunt atrasi atat de peisajul montan cat si de obiceiurile culturale ale omenilor din zona, datorita faptului ca acestia incearca sa pastreze neschimbate datinile.
Un obicei stravechi care se desfasoara de sute de ani este Targul de Fete de pe Muntele Gaina. Aici in fiecare an, in prima duminica dupa sarbatoare crestina de Sfantul Ilie se desfasoara acest targ, care an de an atrage tot mai mai multi turisti.
Sarbatoare incepe dimineata devreme cand fetele nemaritate aduc zestrea stransa de parinti si de rude de-alungul mai multor ani de truda si asteapta ca ele sa fie petite de feciori. Zestrea este depozitata in lazi din lemn cu diferite modele si decoratiuni. Fiecare fata este insotita de familia ei, care expune intr-un cort zestrea. Feciorii deasemenea au si ei curele brodate cu argint si aur. In momentul in care feciorii isi aleg mireasa si familile se inteleg, toti se strang in jurul lautarilor si incepe dansul.
Toate aceste obiceiuri au la baza o legeda conform careia in trecut in varful muntelui Gaina traia o zana foarte frumoasa si bogata care avea o gaina ce facea oua de aur. Zana daruia cate un ou de aur fiecarei fete sarace, care se marita, dar intr-o zi niste baieti din Vidra au furat gaina cu oua cu tot si au ascuns-o in munti. Atunci zana s-a suparat si a plecat, nimeni nu a mai intalnit-o.
Revenind la realitate pe muntele Gaina nu se vand fete si poate ca nu s-au vandut vreodata, insa aceasta sarbatoare este un prilej pentru oamenii care traiesc in satele din vecinatate sa se intalneasca si sa petreaca. Din cauza faptului ca satele sunt dispersate pe o suprafata relativ mare, tinerii care vroia sa cunoasca alte persoane din sate diferite erau obligatii sa parcurga distante mari, calatorii care puteau fi periculoase acum cateva sute de ani. Din aceasta cauza localnicii au organizat Targul de Fete, unde se intalnesc tinerii din sate alaturate, se distreaza, canta si petrec. Acesta este un prilej si pentru ceilalti ca sa-si revada rudele si prietenii din sate indepartate.
Accesul turistilor catre muntele Gaina se face prin Comuna Avram Iancu, din judetul Alba, urmand drumul judetean DJ 762. Targul de fete este atestat documentar inca din 1816, dar el exista cu cateva secole inainte.
In ultima perioada Targul de Fete reprezinta o atractie turistica importanta, el atragand foarte multi turisti in acea zona, in medie cam 15000 de turisti vin in fiecare an participe la aceasta sarbatoare. Este un prilej foarte bun pentru a cunoaste obiceiurile populare din acea zona a tarii, ele conservandu-se foarte bine, satenii poarta cu mandrie hainele populare si respecta obiceiurile.

Transfagarasan

Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 si 1974, acesta reprezentand un drum care strabate muntii Fagaras, din Carpatii Meridionali, ajungand la aproximativ 2042 metri altitudine. Cu o lungime de aproximativ 90 de kilometri, Transfagarasanul face legatura intre Sudul(judetul Arges) si Centrul(judetul Sibiu) Romaniei, traversand Muntii Fagaras.
Transfagarasanul dispune de numeroase obiective turistice, dar si strategice, printre care Barajul Vidraru, Lacul Balea, Cascada Balea, Hotelul de gheata de la Balea Lac.
Datorita cantitatilor mari de zapada, Transfagarasanul este deschis doar din luna iulie pana in octombrie.

Casino Sinaia

Casino Sinaia este situat in parcul Dimitrie Ghica, din orasul Sinaia. Acesta a fost construit intre anii 1912 - 1913, la cererea lui Carol I. Proiectarea acestei constructii a fost facuta de catre arhitectul Petre Antonescu. Aici se pot organiza diverse evenimente.

Date de contact:
Orasul Sinaia, Str. Bulevardul Carol I, Nr. 2, Judetul Prahova.
Telefon: - 0244/310 832
             - 0733 058 111
E-mail: - contact@casino-sinaia.ro
Site: - http://www.casino-sinaia.ro/

Parcul Dimitrie Ghica - Sinaia

Parcul "Dimitrie Ghica" din Sinaia, a fost infiintat in anul 1881 iar amenajarea s-a facut sub indrumarea arhitectului peisagist elvetian, Eder. Acesta adaposteste mai multi arbori seculari, iar in interiorul sau se desfasoara, pe o scena amenajata, festivalurile din Sinaia. Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce strabat parcul, busturile unor personalitati care au locuit sau doar au vizitat orasul Sinaia, ca, de exemplu: Mihai Eminescu, lon Creanga, Nicolae Balcescu precum si Dimitrie Ghica. Dimitrie Ghica a fost un apropiat al Domnitorului devenit ulterior Rege, Carol I.

marți, 10 aprilie 2012

Casa Memoriala "George Enescu" - Vila Luminis

Casa Memoriala "George Enescu", din Sinaia a fost construita intre anii 1923 - 1926, din banii castigati in primul turneu in America. Casa a fost construita dupa planurile proprii ale muzicianului, dar cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu.
La intrare se afla bustul lui George Enescu, sculptat in marmura, realizat de sculptorul Ion Irimescu.
George Enescu s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta(cunoscuta si sub pseudonimul Carmen Sylva), inca din anul 1898, dupa succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română, ce se încheia cu Imnul Regal.

Date de contact:
Orasul Sinaia, Str.
Yehudi Menuhin, Nr. 2, Judetul Prahova.
Telefon: - 0244/311 753
Site: - http://www.georgeenescu.ro/

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia a fost constriota in anul 1690 de catre Spatarul Mihail Cantacuzino, unchiul lui Constantin Brancoveanu, aceasta fiind construita pentru calugarii de la Sf. Ana si Sf. Nicolae, care nu aveau decat cate o biserica, traindu-si viata in bordeie.  In Manastirea Sinaia puteti vedea frescele lui Parvu Mutu Zugravul, din biserica Adormirea Maicii Domnului(1690 - 1695), monument istoric si arhitectural, si 5 icoane de Parvu Mutu, pastrate in muzeu, primul de arta religioasa din Romania, deschis in anul 1895.
Prima atestare documentara a prezentei calugarilor in Muntii Bucegi coincide cu disparitia Imperiului Roman de Rasarit(1453). Calugarii romani care vietuisera pana la acea data in manastirile din Constantinopol si Athos s-au intors in tara, iar unii dintre ei au ridicat un schit, aproape de cota 1400, dandu-i numele Sf. Ana, datorita asemanarii de relief cu schitul omonim din Muntele Athos. In anul 1580, un alt schit, Sf. Nicolae, este construit la 1 Km de locul unde astazi se inalta Manastirea Sinaia.


Date de contact:
Orasul Sinaia, Str. Manastirii, Nr. 2, Judetul Prahova.
Telefon: - 0244/314 917     
         
Site: -
http://www.manastireasinaia.ro/

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino a fost construit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababul” din cauza averii sale impresionante. Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. Castelul a functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, apoi in anul 2008 a fost cumparat de catre un grup de investitori si repus in circuitul turistic.
Castelul este construit in stil neoromanesc. Sala de primire adaposteste o colectie de heraldica unica in Romania, reprezentand blazoanele familiilor de boieri incuscrisi cu cantacuzinii.


Date de contact:
Orasul Busteni, Str. Zamora, Judetul Prahova.
Telefon: - 0268/410 085
             - 0268/410 086
E-mail: - mailto:contact@peles.ro
Site: - http://www.cantacuzinocastle.ro

duminică, 8 aprilie 2012

Castelul Pelisor

Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899 - 1902, acesta reprezentand cadoul oferit de regele Carol I principilor mostenitori. Arhitectura Castelului Pelisor este conceputa de arhitectul Karel Liman.
Castelul Pelisor a fost deschis publicului larg in anul 1993.
Acest edificiu este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea paraului Peles, intr-o perioada ce se suprapune practic intregii sale vieti traita in Romania. In paralel cu castelul Peles, au fost construite in apropiere Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor, Casa Gradinii, iar mai tarziu, intre 1899 – 1902, Castelul Pelisor.
In componenta Castelului Pelisor intra:
- Biroul regelui Ferdinand I - Apartamentul Regelui Ferdinand se compune din cabinet de lucru si dormitor. Mobilierul cabinetului de lucru este decorat in stilul neo-Renasterii germane si a fost realizat de Martin Stöhr in Atelierele de arte si meserii din Sinaia.
- Holul de onoare - Inspirat din decoratia holului central al Castelului Cliveden House din Anglia, holul este decorat in intregime cu lambriuri din lemn de stejar, iar plafonul este in intregime vitrat. Este remarcabil portretul reginei Maria, realizat de pictorul Philipp de Laszlo,in anul 1924, in timpul vizitei reginei la Londra.
- Salonul reginei Maria - Chiar daca preia elemente decorative apartinand diferitelor culturi si diferitelor epoci (vechi ornamente celtice sau scandinave, elemente de provenienta bizantina, elemente de inspiratie folclorica sau fragmente de Art Nouveau), regina Maria, prin debordanta sa fantezie, le integreaza unui tot armonios. Preferinta pentru un anumit gen de “scenografie” teatrala se poate observa si in acest interior unde obiectele de cult preiau functia decorativa a celor laice. “Capela”, desi nu este un loc sacru, este totusi spatiul de reculegere.
- Dormitorul de aur - In anul 1903, regina Maria comanda, dupa un proiect propriu, in Atelierele de Arte si Meserii din Sinaia, mobilierul acestei camere. Este lucrat in lemn de tei aurit si decorat in stilul personal al reginei Maria, stil hibrid ce imbina elemente celtice si bizantine, in viziune Art Nouveau.
- Camera de aur - Acest interior are valoare de unicat, ornamentatia fiind conceputa de regina Maria, in stil personal. Ea cuprinde o decoratie parietala in stuc aurit, modelat in ramuri de ciulin, plafon in bolta, cu forma unei imense cruci celtice suprapusa peste discul solar, mobilier aurit, decorat cu animale fantastice din mitologia celto-scandinava, vitralii policrome ce difuzeaza lumina. Regina Maria s-a stins din viata in acest interior emblematic, unde creativitatea sa a lasat o puternica amprenta.
- Camera de joaca a copiilor - In primii ani ai secolului al XX-lea, ebenistii europeni creeaza ansambluri de mobilier in care regasim spiritul ludic al universului copilariei, cum este mobilierul din nuiele, vopsit alb, din aceasta incapere.
Castelul Pelisor dezvaluie, prin decoratia sa interioara, personalitatea romantica, misterioasa, indrazneata, promotoare a unei arte noi si insolite a reginei Maria, caci, stilul ales de ea pentru aceasta ,,casa de vis” este ,,Arta 1900”.

Date de contact:
Orasul Sinaia, Str. Pelesului, Nr. 2, Judetul Prahova.
Telefon: - 0244/310 918
             - 0244/311 496
E-mail: - contact@peles.ro
           - webmaster@peles.ro
Site: - http://www.peles.ro/

Castelul Peles

Castelul Peles a fost construit intre anii 1873 si 1914, acesta reprezentand resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I si regina Elisabeta. La constructia castelului au contribuit arhitectii Johannes Schultz si Karel Liman. Decorul castelului este alcatuit in mare parte din lemn de nuc, acesta fiind realizat de celebrii creatori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Benhard Ludwing din Viena.
Castelul a fost declarat muzeu in 1953, si este cel mai vizitat muzeu din Romania. In paralel cu castelul Peles, au fost construite in apropiere Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor, Casa Gradinii, iar mai tarziu, intre 1899 – 1902, Castelul Pelisor.
 In componenta Castelului Peles intra:
  - la parterul castelului:
- Holul de onoare;
- Sufrageria;
- Salonul Florentin;
- Sala mare de arme;
- Cabinetul de lucru al regelui Carol I;
- Sala maura.
   - la etajul 1 al castelului regasim:
- Sala de concerte;
- Apartamentul rococo;
- Apartamentul imperial;
- Apartamentul Empire.
 Deasemenea in componenta Castelului Peles intra si doua mansarde, dintre care numai una este deschisa vizitatorilor.

Date de contact:
Orasul Sinaia, Str. Pelesului, Nr. 2, Judetul Prahova.
Telefon: - 0244/310 918
             - 0244/311 496
E-mail: - contact@peles.ro
           - webmaster@peles.ro
Site: - http://www.peles.ro/